Alles over Hamsters

Aanschaf

Een hamster is praktisch het hele jaar door in de dierenwinkel verkrijgbaar. Alleen wie een fokker kent, zal er eentje bij hem kopen. Grote fokkers leveren aan de dierenwinkels verschillende soorten hamsters. Voor welke hamster je kiest, is afhankelijk van het aanbod van de dierenwinkel en wat je graag zou willen. Als je een hamster bij een dierenwinkel wilt kopen, zoek dan een goede dierenwinkel op die er echt verstand van heeft.

fokkerijen hamsters

Hamster bij een dierenwinkel kopen

Als we er vanuit gaan dat jij je eerste hamster bij de dierenwinkel gaat kopen, dan moet je even op een aantal punten letten. In een dierenwinkel vind je de hamsters meestal bij de konijnen en cavia’s. De diertjes liggen vaak in een groepje dicht bij elkaar, dit wijst vaak op jonge dieren.

De grootte van een hamster kan verraderlijk zijn, omdat volwassen dwerghamsters in vergelijking met de Syrische hamster heel klein overkomen. Zijn er dus andere soorten aanwezig, dan zul je al snel denken dat de dwerghamsters jonger zijn.

De hamster die in zijn eentje in de kooi zit, is meestal het laatste dier uit een nestje waarvan de rest al verkocht is. Of het is een volwassen dier dat om de één of andere reden pas laat in de verkoop is gekomen. Bij dieren die apart zitten, bestaat over het algemeen het risico dat ze niet zo lief zijn, omdat alleen jonge dieren snel en probleemloos hun schuwheid verliezen en makkelijker tam worden. Het is dan ook beter om bij een volwassen hamster te testen of hij wel handtam is. Dat geldt trouwens ook voor hamsters die je bij de fokker koopt. Je moet altijd kijken of het diertje wel handtam is. Blijkt een volwassen dier schichtig en misschien zelfs bijterig te zijn, dan is hij voor kinderen geen geschikt speelkameraadje. Hamsters zijn van nature niet bijterig en in het algemeen makkelijk tam te maken.

Tijdens de bezichtiging van de dieren moet ook even op de toestand van de kooi gelet worden. Een blik in de andere hokken maakt bovendien duidelijk of de nodige hygiëne aangehouden wordt door de medewerkers van de dierenwinkel en/of de fokker. Het volgende waar je op moet letten zijn de dieren zelf. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Maken de hamsters een gezonde indruk? Ook de andere dieren, zoals cavia’s en konijnen?
 • Ziet de vacht er gezond uit (niet warrig, geen kale plekken, etc.)?
 • Lopen de hamsters soepel door het verblijf heen?
 • Zijn de ogen van de hamster allemaal open, glimmend, droog en schoon?
 • Hebben de hamsters een schoon kontje (niet nat of vies wat op diarree kan wijzen)?

Is er een vraag die niet met ‘ja’ beantwoord kan worden, dan is een koop uit dit nestje niet raadzaam. Denk er wel aan dat hamsters die net wakker zijn geworden een beetje slaapdronken zijn. Ik vind ze op dat moment altijd heel schattig.
De volgende dingen kunnen op ziekte duiden:

 • Dichtgeplakte, natte of vieze oogjes
 • Vies, nat achterwerk
 • Doffe vacht en/of met kale plekken
 • Uitgebreid krabben, zichzelf bijten en te veel poetsen
 • Een wankelende loop (het dier wankelt dan een beetje tijdens het lopen)
 • Een apathische houding

Het is dus raadzaam om alleen voor een hamster te kiezen die een kerngezonde, opgewekte, nieuwsgierige en bovendien levendige indruk maakt. Van deze hamster zul je veel en waarschijnlijk lang plezier hebben.
Of je voor een mannetje of een vrouwtje kiest, is bij een hamster die alleen leeft niet van belang.
Een ervaren medewerker in een dierenwinkel kan je zeker met het geslacht helpen, maar pas op want ze maken maar al te vaak fouten wat dat betreft en voor je het weet ga je met een vrouwtje naar huis terwijl je een mannetje wilde hebben.

Let op! Het kan voorkomen dat de dierenwinkel adviseert om preventief anti-parasiet te geven. Als er geen symptomen van parasieten zijn, is het preventief geven van een anti-parasietmiddel totaal overbodig en onnodig. Een anti-parasietmiddel is een vrij agressief middel dat zeer goed werkt tegen parasieten, maar om dit preventief te geven gaat iets te ver.

Hamster bij een fokker kopen

Als jij je hamster bij een fokker wilt kopen, zoek dan een goede fokker.
Je hebt twee soorten fokkers:

 • Grootschalig
  – Broodfokker
  – Grootschalige hobbyfokker
 • Kleinschalige hobbyfokker
Vaak wordt er gedacht dat je een hamster beter bij een fokker kunt kopen. Dat is in de meeste gevallen natuurlijk ook wel zo. De meeste hobbyfokkers hebben veel passie voor hun hobby en verzorgen hun dieren perfect, maar je moet wel goed kijken bij welke fokker je terecht komt.

Vaak is de kleinschalige hobbyfokker een echte liefhebber en is veel met zijn dieren bezig waardoor de hamsters vaak al erg tam zijn in tegenstelling tot de grootschalige fokker. Deze heeft immers zoveel dieren dat hij ze onmogelijk allemaal genoeg aandacht kan geven. Wat niet wil zeggen dat de dieren niet lief zijn bij grootschalige fokkers, maar je zult ze in de meeste gevallen nog zelf tam moeten maken.

De grootschalige fokkers leveren vaak aan dierenwinkels. Je zult niet snel zien dat een kleinschalige hobbyfokker zijn dieren naar de dierenwinkel brengt.

Als je bij een fokker je diertje gaat kopen is de kans groot dat je op bezoek gaat bij de fokker thuis. De meeste fokkers hebben een speciale kamer, schuur of andere plek aan of in huis waar ze hun hamsters houden.
Als de fokker je niet meeneemt naar de ruimte waar hij zijn hamsters houdt, vraag dan of je deze mag zien en bekijk dan goed hoe de dieren worden gehouden. Eigenlijk precies hetzelfde als in de dierenwinkel, zoals hierboven beschreven.
Vraag ook altijd naar de ouders van de kleintjes. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat de fokker die de dieren verkoopt ook de echte fokker is en niet iemand die de kleintjes opkoopt en doorverkoopt. Wees daarom ook erg voorzichtig met plekken als Marktplaats.

Wat je ook kunt doen is even in het verblijf van de dieren ruiken. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar steek gerust eens je neus in het verblijf. Deze moet namelijk lekker fris ruiken en niet naar urine. Hangt er een duidelijke, van urine afkomstige ammoniaklucht, dan is het verblijf te weinig schoongemaakt.
Ammoniakdampen kunnen, net als stof, de luchtwegen irriteren en daarmee de basis hebben gelegd voor ademhalingsproblemen.

Wat heb je nodig?

Voordat je een hamster in huis haalt, zul je de benodigde spullen aan moeten schaffen.

 • Kooi
 • Huisje; de hamster heeft een huisje nodig waarin hij kan schuilen en slapen. Let hierbij op dat de ingang groot genoeg is, zodat hij er ook met volle wangzakken doorheen kan en er niet in vast blijft hangen.
 • Voerbakje en drinkflesje; een voerbakje is niet noodzakelijk (je kunt het voer ook over de bodem strooien), maar veel mensen gebruiken het wel. Je hamster heeft wel echt een flesje nodig om uit de drinken. Ik raad je aan om geen bakje voor het drinken neer te zetten. Als een hamster hier per ongeluk in valt en hij kan er niet meer uit, om wat voor reden dan ook, kan hij hierin verdrinken. Een drinkflesje is daarom veel veiliger.
 • Speelgoed voor beweging; een hamster heeft minimaal een radje nodig en het liefst nog wat meer mogelijkheden om te klimmen, rennen, schuilen, etc.
 • Zandbakje; sommige hamsters hebben chinchillazand nodig om hun vacht te verzorgen. Dit zand kun je in een bakje doen wat iets groter is dan een voerbakje. De hamster gaat hier dan in rollen en houdt zo zijn vacht mooi glanzend en gezond.
 • Voer
 • Bodembedekking
 • Nestmateriaal; als nestmateriaal is het beste wondermiddel wc-papier. Een hamster vindt dit heerlijk zacht en kan er makkelijk een nestje van maken. Niet duur en erg handig! Gebruik zeker weten geen hamsterwatten, want deze zijn erg gevaarlijk. Je hamster kan er in verstikken of vast komen te zitten en overlijden.

De eerste dagen in het nieuwe huisje

Een jonge hamster wordt opeens uit zijn vertrouwde omgeving gehaald in een vervoerbox gestopt en naar een ander plek gebracht. Thuis aangekomen is het verstandig om eerst de kooi goed voor te bereiden. Was deze liever eerst met warm water af omdat je niet weet met welke chemicaliën hij voordien in aanraking is geweest. Als je de kooi hamsterklaar hebt gemaakt met al zijn spulletjes erin, dan kun je de hamster in de kooi plaatsen. Als het diertje zijn huisje ingericht en al aantreft, zal hij zwoegend alles op de goede plaats proberen te krijgen. Hij zal alles heel actief gaan verkennen. Ik leg er meestal ook een paar stukjes wc-papier in, en het is dan zo leuk om te zien hoe ze hiermee aan de gang gaan.

Mocht het diertje door de reis toch een beetje van slag zijn, laat hem dan rustig eerst even een dagje aan zijn nieuwe plek wennen. Je moet ook rekening houden met het tijdstip van de dag. Op klaarlichte dag zal het diertje meteen willen wegkruipen in zijn huisje. Je mag dan niet al te veel van het dier verwachten. De meeste hamsters worden zeer snel handtam en als ze bij een goede dierenwinkel of fokker wegkomen dan zijn ze dat ook zeker. Maar als je het zelf nog even goed aanpakt, dan voelt het diertje zich binnen no time helemaal op zijn gemak bij je. Je kunt je nieuwe hamster het beste in de avonden bezoeken. Zeker in het begin, maar op den duur als hij zijn verzorger kent, dan kan hij overdag ook best enthousiast zijn.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.