Alles over Hamsters

Genetica

Genetica, ook wel erfelijkheidsleer genoemd, is de wetenschap die erfelijkheid probeert te beschrijven en verklaren. Al duizenden jaren weten we dat we eigenschappen van onze ouders erven en dat wordt ook gebruikt bij het fokken van dieren. De basisregels van de genetica – hoe we eigenschappen aan onze nakomelingen doorgeven – werden in de negentiende eeuw ontdekt door Gregor Mendel.

Chromosomen

Het lichaam bestaat uit een heleboel cellen en elke cel bevat een aantal chromosomen. De cellen van Russische en Campbelli dwerghamsters hebben 28 chromosomen. Deze chromosomen vormen altijd een paar. Zij hebben dus 14 paar chromosomen. Een Syrische hamster heeft 21 paar chromosomen. Een Roborovski dwerghamster heeft 17 paar chromosomen en een Chinese dwerghamster heeft 11 paar chromosomen. Bij de bevruchting krijgt het nieuwe leven de helft van de chromosomen van zijn vader en de andere helft van zijn moeder. Elk paar chromosomen bestaat dus uit een chromosoom van vader en een chromosoom van moeder. Zo’n chromosoom bestaat weer uit een heleboel genen. Je erft dus nooit een gen van je ouders, maar altijd per chromosoom. Op die manier kunnen hamsters de kleur, type bouw, bepaalde ziektes, etc. erven van hun ouders.

Dominant en recessief

Genen kunnen dominant of recessief vererven. Dominante genen zijn overheersend. Er hoeft dan maar één gen aanwezig te zijn om de eigenschap tot uiting te laten komen. In de gencode schrijf je dat op met een hoofdletter. Zo is bij de Russische dwerghamster mandarijn een dominant gen. Een hamster die mandarijn is, noteer je met Mama. Als hij van beide ouders het mandarijn gen geërfd heeft, noteer je dat met MaMa. Recessieve genen zijn ondergeschikt. Dat betekend dat er twee genen aanwezig moeten zijn om de eigenschappen tot uiting te laten komen. In de gencode schrijf je dat op met kleine letters. Zo is bij de Russische dwerghamster zwart een recessief gen. Een hamster die zwart is, noteer je met aa. Als hij niet zwart is, zou je dat noteren als AA, maar dan zouden de gencodes erg lang worden. Genen die er dus niet toe doen, worden ook niet genoteerd in de gencode. Recessieve genen kunnen ook gedragen worden. Dat houd in dat de hamster er één gen voor heeft. Het komt dan niet tot uiting, maar hij kan ze wel doorgeven aan het nageslacht. Voor zwart zou je dat noteren als Aa.

Lethale factor

Een lethale factor houdt in dat bij het erven van twee van die genen het nadelige gevolgen heeft. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de jongen al dood gaan voordat ze geboren worden of dat ze oogloos en tandloos geboren. Het is dus zeer zeker af te raden om daar mee te fokken.

Mutatie

Als er een nieuwe kleur ontstaat, wordt er ook vaak gesproken van een nieuwe mutatie. Dat wil zeggen dat er bij het kopiëren van een gen iets fout is gegaan. Hierdoor komt het op een andere plek terecht en ontstaat er dus een nieuwe mutatie. Dit kan zowel een positief als negatief effect hebben. Zo komt het ooit voor dat een nieuwe kleur veel gezondheidsproblemen met zich mee brengt. Er zijn al veel nieuwe kleuren ontstaan. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de verschillende kleuren die er per hamstersoort bestaan:

 

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.