Alles over Hamsters

Kleuren Chinese dwerghamster

Wildkleur, geen gencode
Als er geen genen zijn die de kleur veranderen, is een Chinese dwerghamster wildkleur.

Basiskleuren

Gevlekt, Dsds
Ds is het gen voor dominant spot, één gen voor Ds veroorzaakt gevlekte chineesjes.
Wit, DsDs
Dit gen heeft als bijzondere eigenschap dat het in homozygote vorm, dus DsDs, zorgt voor geheel witte chineesjes. Echter is dit van oorsprong een gen met lethale factor, dus niet elk gevlekt koppel kan witte jongen voortbrengen. Er is wel een lijn van chinezen waarbij na jarenlange selectie deze lethale factor niet meer werkzaam is en er wel witte jongen geboren worden, al blijkt wit x wit nog steeds geen jongen te produceren. Een andere eigenschap is dat witte chinezen vaak geboren worden met iets achterstand op hun gekleurde nestgenootjes en deze achterstand pas veel later weer word ingehaald. Ze groeien langzamer en het duurt langer voor ze uitgegroeid zijn.
Bont, Ss
S is het gen voor bont, dit is het nieuwste gen bij de chinese dwerghamster. Hoewel bont en gevlekt erg op elkaar kunnen lijken, is er toch   duidelijk verschil. Gevlekt is vergelijkbaar met schimmel (gekleurde en witte haren door elkaar), bont zijn scherp afgetekende vlekken. Het is een dominant gen zonder lethale factor, dus kan ook in homozygote vorm voorkomen.

Combinatiekleuren

Gestreept Dsds Ss
Als je het dominant spot gen met het gen voor bont combineert krijg je een nieuwe tekening, namelijk gestreept.  Het gaat hier om witte hamsters met een gedeeltelijke aalstreep.
chinese dwerghamster 8

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.