Alles over Hamsters

Kleuren Roborovski dwerghamster

Kleurvariaties

Tot voor kort bestond de Roborovski alleen in de kleuren wildkleur en white-face. De genetica is bij Roborovski’s decennia-lang onbekend gebleven. Er is onder de fokkers veel discussie geweest of het gen voor white-face recessief of dominant was. In 2009 is gebleken dat er niet één maar twee soorten white-face genen zijn, namelijk recessieve white-face en dominante white-face (links: recessief; rechts: dominant).

De_robbie_4

 

Het verschil in kleur is dusdanig beperkt dat hier in het verleden nooit aandacht aan is besteed. Daarnaast verkleurt dominante white-face in de loop der tijd en wordt recessieve white-face minder oranje-kleurig. Als gevolg daarvan is het kleurverschil op een leeftijd van 3-4 maanden al nauwelijks meer te zien.

De recessieve variant is het meest bekend en wordt regelmatig gefokt. De dominante variant is in de loop der tijd vrijwel verdwenen en is in 2009 vanuit enkele witte robbies teruggefokt.

Door de combinatie van beide white-face varianten is de kleur wit donkeroog ontstaan (links: wit donkeroog;   rechts: platinum > 2 jaar). Deze kleur is nog zeer nieuw en ook nog niet vrij van gezondheidskwaaltjes. De witte robbies zijn over het algemeen vrij klein met een wat vreemd staande kop. Daarnaast zijn er helaas maar weinig die een schappelijke leeftijd behalen. Hopelijk zal dit binnen enkele jaren sterk verbeteren.

 

 

De_robbie_5

In 2010 is daarnaast de gevlekte Roborovski vanuit Tsjechië via de groothandel naar Nederland gekomen. In eerste instantie werden alleen mannen aangeboden, waarschijnlijk om de populatie beperkt te houden in verband met het recessieve gen, maar inmiddels zijn ze in beide geslachten verkrijgbaar. De kleur is nog vrij nieuw en wat de combinatie met bijvoorbeeld white-face oplevert is vooralsnog niet bekend.

Daarnaast zijn de kleuren ‘cinnamon’ (lichtbruin met rode ogen) en ‘snowbear’ (wit met wildkleur vlek op kop) bekend. In 2009-2010 waren deze kleuren reeds in het buitenland in zeer beperkte aantallen te vinden, maar in 2011 is vooral ‘snowbear’ via de groothandel ook in Nederland gekomen (waarschijnlijk wederom vanuit Tsjechië).

Genetische Codes

Het bovenstaande resulteert in de volgende genetische codes waarbij er vooralsnog twee allellen bekend zijn (+ = geen gen; wf = recessieve   white-face; WFD = dominante white-face):

Wildkleur:
+/+ +/+
Wildkleur, drager recessieve   white-face:
wf/+ +/+ (white-face kan tonen door witte vlek op kop, maar dit   gebeurt niet in alle gevallen)
Recessieve white-face:
wf/wf +/+
Dominante white-face:
+/+ WFD/+
Platinum:
wf/+ WFD/+
Wit donkeroog:
wf/wf WFD/+
Gevlekt:
recessief gen, nog niet bekend of dit een afzonderlijk allel is en wat combi met white-face doet
Cinnamon:
recessief gen, nog niet bekend of dit een afzonderlijk allel is en wat combi met white-face doet

De_robbie_6

Links: wildkleur & wildkleur drager recessieve white-face | rechts: recessieve white-face & wildkleur (mogelijk drager recessieve white-face)

Geschreven door: Nella 23 augustus 2011

 

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.