Alles over Hamsters

Campbelli Dwerghamster

campbelli-dwerghamsterDe campbelli dwerghamster is ontdekt en vernoemd naar de heer C.W. Campbell. In het Engels heet de campbelli dan ook campbell. Ergens is deze naam in Nederland vervormt naar campbelli. In 1905 is de campbelli dwerghamster voor het eerst beschreven door dhr. Thomas.

Men dacht toen dat het ging om een ondersoort van de Russische dwerghamster en de campbelli kreeg de Latijnse naam Phodopus sungorus campbelli. (De Latijnse naam van de Russchische dwerhamster is Phodopus sungorus sungorus.) Het tweede woord van de naam staat voor de soort en het derde woord voor de ondersoort.

Er werd al jarenlang onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de rus en de campbelli. In 1967 zijn er onderzoeken gedaan naar de genetische verschillen en daaruit bleek dat er grote verschillen waren in de chromosomen. Het mannelijke Y-chromosoom is anders van vorm en zit net op een andere positie. Ook het vrouwelijke X-chromosoom is anders. Men ontdekte dat de campbelli twee X-chormosomen heeft. Vanaf 1982 werd de campbelli dan ook niet meer als ondersoort gezien door verschillende wetenschappers en in 1984 werd zijn Latijnse naam gewijzigd in Phodopus campbelli. De Russische dwerghamster heet sindsdien Phodopus sungorus. Dit wijst dus op twee verschillende soorten.

In Engeland waren de campbelli’s al vanaf 1963 in een dierentuin te zien. Vanaf het begin van de jaren ’70 werden ze steeds meer bekend als huisdier en werd er ook mee gefokt. In Amerika, het land waar de campbelli nu het meest bekend is als huisdier, werd de campbelli in het begin van de jaren ’80 geïntroduceerd.

In Nederland zijn de eerste campbelli’s in 1983 verschenen. Floor van Hoek haalde ze via West-Duitsland naar Nederland. Door de metalen oorkenmerken die ze droegen wordt er vermoed dat ze uit een wetenschappelijk instituut komen. In 1984 haalt Sandy Kleerekoper een aantal campbelli’s vanuit Engeland naar Nederland. Sindsdien wordt de campbelli in Nederland ook gezien als huisdier, maar nog niet veel als huisdier gehouden.

Bouw

Campbelli Dwerghamster 2De Campbelli is wat groter en forser van bouw dan de Russische dwerghamster. Ook heeft de Campbelli een wat spitser kopje en grotere oren  dan de Russische Dwerghamster. De oren van de Campbelli hamster zijn niet alleen groter maar vertonen eveneens geen knik en staan daarom bijna altijd recht overeind.

Het lichaam van de Campbelli lijkt (van boven bekeken) een beetje op een 8 vorm. Als we naar de aalstreep kijken, zien we dat deze zeer smal en recht over de rug loopt en vertoont geen verbredingen zoals we dat bij de Russische dwerghamster gewend zijn. Ook heeft de Campbelli een mooi afgetekende driebogenlijn. Deze loopt aan de zijkant van zijn lichaam en heeft  veelal een gelige waas.

Een volwassen Campbelli dwerghamster is gemiddeld zo’n 10 tot 12 cm lang en weegt tussen de 40 en 60  gram.

Natuurlijke leefomgeving

campbelli kaart

Campbelli’s leven in het wild in Azië.

  • De Altai is een gebergte in het grensgebied van vier landen; Rusland, Kazakhstan, Mongolië en China. Het is een hele zuivere en schone plaats waar eekhoorn, marmotten en andere kleine knaagdieren onverstoord leven.
  • Tuva is een autonome republiek van Rusland. Het is een dunbevolkt gebied ten noorden van Mongolië waar ze bekend staan om het fokken van rendieren en kamelen. De republiek kent een extreem landklimaat, omdat het zo ver van zee af ligt.
  • Noord-Mongolië kent prachtige berggebieden, uitgestrekte graslanden en vlaktes. Het staat bekend om het Khovsgol meer wat iets kleiner is als het bekende Baikal meer in Rusland.
  • In Noord-China zijn veel woestijngebieden. Het gebied kent weinig niveauverschillen in tegenstelling met de bovengenoemde gebieden.

Gedrag van de Campbelli

De campbelli staat er om bekend dat hij agressief zou zijn. Dit vooroordeel is ontstaan doordat de campbelli territoriaal gedrag vertoont en dit wordt verward met agressiviteit. Daar hebben ze de bijnaam pitbull ook aan te danken. Als ze echter van een goede fokker afkomen, hoeft het helemaal niet zo te zijn dat ze territoriaal zijn. Als fokker kun je selecteren op gedrag. Ze zijn dan gewoon goed te hanteren. Campbelli’s zijn wel erg gevoelig voor geuren. Als je handen wat naar eten ruiken, dan beginnen ze er vaak aan te snuffelen en te knabbelen. Dit doet echter geen pijn, maar kietelt eerder.

Campbelli’s zijn, in tegenstelling tot andere hamstersoorten, groepsdieren en kunnen dus met meerdere samen leven. Als je nog maar weinig ervaring hebt, is het echter aan te raden om het te houden bij maximaal 2 of 3 campbelli’s samen. Dit gaat heel goed en er ontstaan eigenlijk nooit ruzies. Grotere groepen zitten ook gecompliceerder in elkaar. Er is sprake van een rangorde in de groep en bij grotere groepen kan dit sneller wisselen wanneer ze ouder worden of sommige ziek worden. Dan moet je toch al wat ervaring hebben om daar goed mee om te kunnen gaan.

Campbelli Dwerghamster 14

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.