Alles over Hamsters

Chinese Dwerghamster

chinese-dwerghamsterDe Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) behoort tot de langstaart dwerghamsters. Hij komt het meest voor in het noorden van China.

Doordat deze een langstaart-dwerghamster is, is hij niet nauw verwant aan andere dwerghamsters.

Ook deze dwerghamster leeft op de steppe, is te vinden in bossen en in door mensen bewoonde gebieden.

De Chinese dwerghamster komt al 30 jaar in Nederland voor. Vroeger was het de meest voorkomende dwerghamster, maar tegenwoordig zie je hem niet meer zo vaak.

In vergelijking met de andere hamsters valt waarschijnlijk al snel op dat deze hamster een langgerekt lichaam heeft met een goed zichtbare staart . Dit in tegenstelling tot de andere dwerghamsters die kleine “bolletjes” zijn en waarvan het staartje nauwelijks zichtbaar is.

De pels van het Chineesje is ook niet zo wollig. De haren liggen glad op de huid. De vacht is meestal grijsbruin met hele fijne, zwarte puntjes. De aalstreep over de rug is dun, donkerbruin en niet altijd even goed zichtbaar. De buik is lichtgrijs. De Chinese dwerghamster heeft donkere oren met een lichte rand. Een variant is de gevlekte Chinese dwerghamster, die een overwegend witgrijze vacht heeft met dezelfde tekening en accenten.

Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is goed te zien: het mannetje heeft een opvallende grote balzak. Hierdoor loopt het lichaam van een mannetje uit tot een punt, en bij een vrouwtje loopt het lichaam mooi rond uit.

Ze worden gemiddeld 4 jaar oud, dat is ouder dan de andere dwerghamsters. Ook zijn ze iets sneller en hebben graag veel klimmogelijkheden in hun kooi. Daardoor zijn ze ook minder snel tam en knuffelbaar.

Het zijn absoluut geen groepsdieren, probeer ook geen twee vrouwtjes bij elkaar te doen.

chinese dwerghamster 9

Standaard

Type en bouw    
Het lichaam is matig gestrekt, enigszins slank en regelmatig gebouwd met fraaie afrondingen. De benen zijn kort met 5 tenen aan de voorvoet en 5 tenen aan de achtervoet. De staart is ongeveer 2,5 cm. lang. Bij de mannen zijn de testikels opvallend sterk ontwikkeld.

Grootte
De man is iets groter dan de vrouw.

  • Mannen 11 – 12,5 cm en 45 gram
  • vrouwen 9 – 11   cm. en 38 gram

Beharing en beharingsconditie
De beharing is fijn van haar en zacht van structuur, dicht ingeplant en glad aanliggend. De staart is behaard, ook de ogen en benen. De beharing moet goed doorhaard zijn.

Kop, ogen en oren
De kop is breed met goeie wangen, de zwarte ogen rond en bol van vorm en tonen levendig. De oren zijn niet te groot en aan de bovenkant rond van vorm.

Uitmonstering
De donkere aalstreep loopt van tussen de ogen scherp belijnd over de rug tot op de staartpunt. De grens tussen buik- en dekkleur is scherp begrensd.

Lichaamsconditie en verzorging
De hamster moet een levendige indruk geven met helder kijkende ogen. Het heldere oog is de voornaamste graadmeter voor een goede conditie.

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.