Alles over Hamsters

Roborovski Dwerghamster

  • roborovski-dwerghamsterGrootte: 5 – 7 cm
  • Gewicht: 25 – 40 gram
  • Levensduur: 2 – 3 jaar
  • Aantal chromosomen: 34
  • Draagtijd: 21 dagen
  • Geslachtsrijp: vanaf 5 – 6 weken
Oorsprong en introductie in Nederland

De roborovski dwerghamster is een relatief onbekende hamstersoort. Van oorsprong komt deze hamster voor in de (half)woestijnen van Rusland, China, Manchuria en Mongolië. Hun natuurlijke omgeving bestaat uit woestijnen en semi-woestijnen met weinig plantgroei. Zij leven daar in groepsverband. Robbies kunnen goed tegen temperatuurwisselingen en hebben relatief weinig water nodig. Wel zijn ze niet goed bestand tegen extreme hitte waardoor ze in de woestijn overdag schuilen onder de grond en met name in de nacht actief zijn.

Roborovski’s zijn in 1894 ontdekt door Lt Roborovski (in Nan Shan, een gebergte in het westen van China) en zijn door Satunin in 1903 voor het eerst beschreven in de literatuur. In de jaren ’60 zijn de eerste robbies naar Engeland geïmporteerd door de London Zoo en in de jaren ’70 heeft Moscow Zoo  enkele exemplaren aangeschaft. Helaas hebben deze exemplaren nooit voor nageslacht gezorgd waardoor Engeland zijn huidige populatie te danken heeft aan het nageslacht uit Nederland welke in de jaren ’90 naar Engeland zijn geëxporteerd.

In 1982 zijn de eerste exemplaren vanuit Duitsland naar Nederland gebracht. Alhoewel deze hamstersoort al enkele decennia in Nederland aanwezig is, zijn ze voor menigeen onbekend. Belangrijke reden hiervoor is wellicht het karakter waardoor ze niet voor iedereen geschikt zijn en daardoor wellicht minder verkocht worden in dierenwinkels.

Karakterkenmerken

De Roborovski dwerghamster is de kleinste dwerghamster die als huisdier wordt gehouden. Mede door zijn formaat is hij sneller en moeilijker te hanteren dan andere hamstersoorten. Oppakken vinden ze over het algemeen eng waardoor ze zullen proberen te vluchten. Het oerinstinct als prooidier is nog duidelijk te merken. Indien een Roborovski dwerghamster op de hand zit en een andere hand erboven wordt gehouden, zal hij wegvluchten. Het is dan ook aan te bevelen Roborovski’s nooit op te pakken zonder een bak eronder te houden. Mede gezien hun slechte zicht, kunnen ze bij paniek slecht terecht komen.

Roborovski’s zijn met name in avond en nacht actief al willen ze overdag ook nog wel wakker worden als ze iets horen. Ze zijn van nature erg actief, nieuwsgierig en onderzoekend en als gevolg daarvan een plezier om naar   te kijken.

roborovski dwerghamster 6

Geschreven door: Nella op 23 augustus 2011

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.