Alles over Hamsters

Russische Dwerghamster

rusDe Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Siberië, Mantsjoerije en de noordelijke delen van China. Dit diertje leeft van alle dwerghamsters in de meest noordelijke streken.

Je kunt ze ook tegenkomen in de semi woestijn in centraal Azië. Ze leven ook op de droge steppen en op/rond open velden in de bossen van Minusinsk. De Russische dwerghamster wordt ook wel een Dzjoengaarse (een gebied in het noordwesten van China heet Dzjoengarije) of een Siberische (gebied in Rusland) dwerghamster genoemd. De naam Dzjoengaarse dwerghamster is verraderlijk omdat deze naam voor zowel de Russische dwerghamster als voor de Campbelli dwerghamster gebruikt wordt. Dit kan weleens voor verwarring zorgen.

Het koosnaampje van de Russische dwerghamster is: ‘rusje’. In Engeland en Amerika worden de Russische dwerghamsters ‘Winter White’ genoemd. Dit omdat de Russische dwerghamster in de winter een wintervacht kan krijgen en dan geheel wit kunnen worden. De Latijnse naam voor Russische dwerghamster is Phodopus Sungorus. De Russische Dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven (Pallas, 1773). In de jaren 60 kwam de wetenschapper Dr. Figala naar het Max-Planck-Instituut (West-Duitsland) met twee in het wild gevangen koppels Russische dwerghamsters. Ze waren in omgeving van Omsk te West-Siberië gevangen.

Beide koppels kregen nageslacht. Het was de wetenschapper Klaus Hoffmann die bij het observeren van deze dieren ontdekte dat er seizoengebonden veranderingen in lichaamsgewicht en kleur optraden. Hij vond ze voor de wetenschap erg waardevol. Via Klaus Hoffmann zijn de Russische dwerghamsters onder andere wetenschappers verspreid. Begin jaren ’70 zijn de eerste exemplaren naar Nederland gekomen.

Als je hoort ‘Siberië’, denk je algauw brrrr heel koud. Maar wat veel mensen niet weten is dat Siberië een landklimaat heeft. Weliswaar wel een zeer extreem landklimaat met zeer strenge winters en uiterst grote temperatuursverschillen tussen winter en zomer. Door verschillende gebergtes in het oosten, liggen de temperaturen in Oost-Siberië gemiddeld wat lager in de winter dan in  West-Siberië. De laagste temperaturen van het noordelijk halfrond worden er gemeten, zij gaan tot – 70°C. Tijdens de zomer kan de temperatuur oplopen tot meer dan 30°C. Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt dus meer dan  100°C.

Veel van de grond is moerasgrond. Andere grote gebieden, de taiga, zijn bebost,  daarboven ligt de bostoendragordel en het noordelijke deel van Siberië bestaat  uit extreem koude toendra. De ondergrond is permanent bevroren, dit heet  ‘permafrost’.

Russsiche Dwerghamster in de natuur

Leefomgeving in de natuur            

We weten nu waar ze in de natuur leven maar nog niet precies hoe. Als je hamsters observeert in gevangenschap dan zie je al snel dat ze heel  graag holletjes maken. Ze begraven zichzelf regelmatig onder het zaagsel en proberen kleine gangetjes te maken. Dit gedrag is er niet voor niets. In het  wild worden er namelijk ook holletjes gemaakt.

Russische Dwerghamster leefomgevingRussische Dwerghamster leefomgeving 2

Zoals je kunt zien worden er verschillende kamers gemaakt, een voorraadkamer om het voedsel in op te slaan  voor de winter, een wc waar de behoefte wordt gedaan, slaapkamers en natuurlijk  in- en uitgangen, vaak hebben ze twee in of uitgangen. Er is meestal ook een nestkamer waar de jongen zitten.
De meeste Russische dwerghamster gangenstelsels bevatten 6 gangen. De gangenstelsels zijn in de zomer bekleed met mos. Om zijn holletje in de winter ook warm te houden sluit de Russische Dwerghamster alle ingangen en laat er maar één open. Ook bekleed hij alle gangen met dierenvacht die hij onderweg vindt of ander soort nestmateriaal die hij tijdens zijn nachtelijke wandelingen mee neemt. De temperatuur in de gangenstelsels ligt meestal rond de 16,7 ° C.

De grootste vijand van de Russische dwerghamster in het wild is de wezel.

Russische Dwerghamster Mandarijn

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.