Alles over Hamsters

Syrische Hamster

syrische-hamster2De Syrische Hamster (Mesocricetus auratus), ook wel goudhamster of Syrische goudhamster genoemd is een knaagdier uit de familie Cricetidae.

Hij komt oorspronkelijk voor in Syrië (Alleppo). Het dier wordt veel gehouden als huisdier en in laboratoria en is de bekendste hamstersoort.

In het wild is hij helaas bedreigd. In 1839 werd de soort ontdekt door de Britse zoöloog George Robert Waterhouse. Rond 1930 werd er in Syrië een vrouwtje met twaalf jongen ontdekt, en overgebracht naar de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. In 1931 werden nakomelingen van deze dieren naar Engeland gebracht. Alle goudhamsters die tegenwoordig als huisdier worden gehouden, stammen waarschijnlijk af van deze dieren. Over het leven van de schuwe in het wild levende goudhamster is tot op heden nagenoeg niets bekend.

De Syrische hamster is een 12,5 tot 17,5 centimeter groot knaagdier met een klein staartje van zo’n 15 millimeter. Hij kan 100 tot 200 gram wegen.

De wildkleur heeft een oranjekleurige vacht met een grijs-witte onderzijde. Er loopt een donkere streep van zijn wang tot de nek.   Ook de haren op zijn rug en voorhoofd hebben donkere uiteinden.

Gedomesticeerde dieren komen in meerdere kleurvarianten voor, zoals zwart, oranje, wit, crème, off-white (gebroken wit) en bruin. Ook zijn er hamsters met vlekken, witbanden (een witte buik en rug) en extra lange haren.  Deze hamsters hebben hun geurklier aan de zijkant zitten.

Syrische Hamster 5

In het wild krijgt een goudhamster een nestje in een hol, dat tot één meter onder de grond ligt. Hier krijgt de goudhamster zo’n 4 tot 20 jongen per keer, al ligt het gemiddelde op 8 jongen per worp. De goudhamster kan wel zeven worpen per jaar krijgen. De draagtijd is 16-18 dagen. Na twee weken gaan de oogjes open, worden ze ongeveer drie weken gezoogd en zijn de jongen met vijf weken geslachtsrijp. De goudhamster wordt gemiddeld 1,5 tot 3 jaar oud. Goudhamsters vertonen “draagverstarring”. Als een hamster wordt opgepakt, houdt hij zich stijf. Jongen kunnen zo sneller worden vervoerd door de moeder bij gevaar.

Syrische Hamster 6

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.