Alles over Hamsters

Huisvesting

Minimummaten

Hier zijn wettelijk geen voorgeschreven regels voor. De algemeen bekende minimummaten voor hamsters dienen alleen als richtlijn. Voor dwerghamsters is dit 50 x 30 cm grondoppervlakte en ongeveer 30 cm hoogte. Een Syrische hamster heeft een iets groter verblijf nodig met minimaal een grondoppervlakte van 60 x 40 cm. Echter hebben hamsters soms ook behoefte aan meer beweegruimte. Stem de grootte van je kooi dus altijd af op de behoefte van je hamster. Houdt je hamster van klimmen, dan kies je voor een hogere kooi. Houdt hij juist van graven, kies dan voor een kooi met een hoge onderbak waar veel bodembedekking in past. Of voor de renners onder de hamsters is een kooi met een groter grondoppervlakte meer geschikt. Als je besluit om een hoge kooi te kopen, let er dan wel op dat je hamster niet zomaar van boven naar beneden kan vallen. Zorg er voor dat er plateaus en/of hangmatjes in hangen die een eventuele val kunnen opvangen.

Plaats van de kooi

 • Zet je kooi op een droge en temperatuur-vaste plek.
 • Buiten bereik van andere huisdieren (bijvoorbeeld kat of hond).
 • Niet in de felle zon.
 • Niet te dicht bij een (open) raam i.v.m. tocht. Hamsters lopen snel een longontsteking op.
 • Niet op een lawaaierige plek, je hamster heeft overdag rust nodig.
 • Zet de kooi nooit te dicht bij de gordijnen. De hamster zal het namelijk niet kunnen laten om er een paar stukjes vanaf te knagen en voor zijn nestje te gebruiken.

Soorten hamsterkooien

Elke hamster heeft een verblijfplaats nodig, dit kan bijvoorbeeld een traliekooi, een dichte kooi of een aquarium zijn. Je kunt tegenwoordig uit heel veel verschillende verblijven kiezen. Lees hier meer over de verschillende soorten die er bestaan.

Hoe voorkom je uitbraak van een hamster?

Een hamster zal zich het beste thuis voelen in een kooi met een dikke laag bodembedekking. Een ander punt waar je serieus op moet letten is dat hamsters echte uitbrekers zijn. Ja, geen inbrekers maar uitbrekers! Het is bijna niet voor te stellen hoe dun een hamster zijn eigen lichaam kan maken om zo zijn hele lichaam door een kiertje naar buiten te werken.

Een goed verblijf moet daarom aan de volgende punten voldoen:

 • Geen puntige en scherpe randen of uitsteeksels aan of in de kooi.
 • Zorg dat de kooi plekjes biedt waar de hamster tot rust kan komen.
 • De kooi dient goed geventileerd te zijn. De hamster moet continu verse lucht krijgen.
 • Bij voorkeur geen kooien van hout. Dit neem geur en vocht op. Ook kan de hamster zichzelf naar buiten knagen (behalve als het goed beveiligd is)!
 • De kooi moet eenvoudig schoon te maken zijn.
 • De spijlen van de tralies mogen niet meer dan 0,8 tot 1 cm van elkaar af staan.

Een looprad in het verblijfRadje Karlie

Ja, een radje is zeker noodzakelijk voor een hamster. Hij raakt op die manier zijn energie kwijt en zal in goede conditie blijven. Bij de keuze voor een radje moet je er op letten dat de hamster met een rechte rug kan lopen, om gezondheidsklachten te voorkomen. Voor een dwerghamsters moet het radje minimaal 15 cm zijn en voor een Syrische hamster moet het radje minimaal 20 cm zijn. Zo lopen de hamsters recht in hun radje en vergroeien hun rugjes niet.
Let op! Geef je hamster geen open radje, hierin kan hij zich lelijk bezeren. Als je al een open radje hebt dan kun je een lap dikke stof er door heen halen en vast naaien.

TIP! Als je de televisie wat harder moet zetten om dat je hamster even aan het hardlopen is in zijn radje dan kun je deze het beste even insmeren met (olijf) olie. Een paar druppeltjes is genoeg.

Bodembedekking

Je kent het wel, je staat in de winkel en je vraagt je af welk soort bodembedekking je nu het beste kan gebruiken. Vooral toen ik pas net was begonnen met hamsters houden, vond ik het erg lastig om te beslissen welke mij het beste zou bevallen. Daarom heb ik bijna alle soorten uitgeprobeerd. Lees hier meer over de verschillende soorten die er bestaan.

Tips voor warme dagen

 • Zet een schoteltje ‘s nachts in de koelkast en geef dit overdag of ’s avonds aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster!
 • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud.
 • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte staat.
 • Geef je hamster wat vochthoudend groenvoer, zoals een plakje komkommer, sla of appel.

Tips voor koude dagen

 • Zorg er voor dat je hamster voldoende bodembedekking en nestmateriaal heeft. Zo kan je hamster een lekker warm nestje maken. Een stukje keukenrol of wc-papier vinden ze geweldig.
 • Zorg dat de kooi niet op de tocht of koude plek staat.
 • Zet de hamster op een niet te koude kamer (dus niet een waar het raam hele dagen openstaat en het daardoor binnen ook vriest).
 • Russische Dwerghamsters kunnen een wintervacht krijgen. Dit is normaal en deze raken ze kwijt als de dagen langer worden en het warmer wordt. Niet alle hamsters krijgen dit, het ligt aan de hoeveelheid licht die er is.
 • Een Syrische hamster kan in winterslaap gaan wanneer het langere tijd onder de 10 graden is in zijn woonomgeving. Een huisdiertje heeft hier niet genoeg reserves voor opgebouwd, waardoor dit gevaarlijk is voor ze. Ze kunnen er aan dood gaan. Zorg dus voor een goede temperatuur in huis. Ondanks dat de dwerghamsters geen winterslaap houden, kunnen zij wel iets doen wat daar op lijkt; dit noemen we dan torpor. Dus ook voor dwerghamsters is een omgeving van boven de 10 graden belangrijk.

Tralieknagen

Dit is een veelvoorkomend probleem bij hamsters die in traliekooien worden gehouden. Het is een heel vervelend geluid waar je, je op den duur wel heel erg aan kunt gaan ergeren. Door het tralieknagen kan ook de verf loslaten.
Op de vraag waarom ze het doen is niet zo makkelijk antwoord te geven. Het kan namelijk aan meerdere dingen liggen:

 • VervelingRussische Dwerghamster tralieknagen
 • Pijn
 • Vraag om aandacht van de verzorger
 • Tandjes slijpen

Als je de mogelijke oorzaken bekijkt, dan zou je kunnen zeggen dat er vrij makkelijk iets aan gedaan kan worden. In geval van verveling kun je overwegen om wat meer speeltjes in het verblijf te plaatsten, bij vraag om aandacht van de verzorger zou dit dus betekenen dat je, je hamster elke keer uit de kooi moet halen als hij gaat tralieknagen, wat ook niet zo ideaal is want je leert hem automatisch iets aan en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Als je kleine vriend zijn tandjes wil slijpen, kun je eerst even een kijkje nemen naar zijn tandjes. Zijn deze iets te lang, dan kun je een knaagsteentje in het verblijf leggen. Niet langer dan een paar dagen per maand (knaagstenen zijn niet gezond als ze te vaak gegeven worden). Pijn, dat wordt wat lastiger want wanneer weet je dat je hamster pijn heeft? Hier zul je met name naar het eet- en drinkpatroon van je hamster moeten kijken, als dit verslechtert dan zou een bezoekje aan de dierenarts wellicht een idee zijn.

Kun je tralieknagen afleren? Nee, echt afleren is volgens mij nog niemand gelukt, maar je kunt je ongenoegen zeker uiten in de vorm van een blaasje. Zodra je hamster gaat tralieknagen, blaas je zachtjes tegen zijn neusje aan. Dan stopt hij ermee… maar voor hoelang?

Plashoekje

wcIn principe zijn hamsters net als konijnen zindelijke dieren die vaak één of twee hoekjes in het verblijf kiezen om hun behoefte in te doen. Hier moet ik erbij zeggen dat het lang niet altijd zo is. Om de één of andere reden kiezen de hamsters namelijk geheel andere plekjes uit om hun poepjes en plasjes te doen, bijv. het slaaphuisje, het radje is ook een zeer populaire plek en heel soms het voerbakje.

Het is heel apart en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet waarom een hamster liever in zijn slaaphuisje of radje plast i.p.v. een willekeurig hoekje in het verblijf. Een ding is wel zeker, als er geen vrije hoekjes zijn in het verblijf omdat er overal iets staat dan gaat je hamster wel op zoek naar andere plekjes en dan kun je hem per ongeluk iets aanleren wat niet de bedoeling is, dus laat altijd minstens één hoekje vrij in het verblijf.

Tip! Koop geen huisjes met dichte bodem. Er zijn zoveel prachtige huisjes te koop maar let er wel op dat de bodem open is. Mocht je hamster toch besluiten om zijn behoefte in zijn huisje te doen dan kun je het makkelijker verschonen dan bij een dicht huisje.
Een hamster wc-tje zou dat helpen? Als hij het toiletje kiest als plasplekje dan heb je geluk en is het verschonen nog makkelijker, maar er is geen zekerheid dat je hamster zijn behoefte zal gaan doen in een hamster wc-tje.

Aandachtspunten voor enkele hamstersoorten

 • Roborovski dwerghamsters kunnen het beste gehuisvest worden in een duna of een aquarium/terrarium. In verband met hun slechte gezichtsvermogen is het niet aan te raden ze in een traliekooi te huisvesten, omdat ze daarin zeer slecht kunnen vallen. Ook kan deze kleinste hamstersoort nog makkelijker uitbreken.
 • Ga je campbelli of roborovski dwerghamsters samen houden in één kooi, dan is het belangrijk dat er altijd 2 radjes aanwezig zijn en meerdere schuilplekken (huisjes, maar kan ook in de vorm van wc-rollen). Hele open ruimten dienen zoveel mogelijk voorkomen te worden, aangezien ze elkaar hier gemakkelijk achterna kunnen gaan jagen. Kies ook geen al te grote kooi, dit kan territoriumdrift veroorzaken.

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.