Alles over Hamsters

Soorten kooien

Elke hamster heeft een verblijfplaats nodig, dit kan bijvoorbeeld een traliekooi, een dichte kooi of een aquarium zijn. Je kunt tegenwoordig uit heel veel verschillende verblijven kiezen.

Wat voor type verblijf je voor je nieuwe vriend koopt, is niet alleen een kwestie van kwaliteit maar zeker ook van smaak. Zo vindt de één een fel gekleurde buizenkooi prachtig terwijl de andere voor de wat rustigere verblijven zou kiezen als een aquarium of terrarium. Misschien wordt de keuze wat makkelijker voor je na het lezen van onderstaande opsommingen.

Traliekooitraliekooien

De traliekooi is de meest verkochte kooi voor hamsters. Ze bestaan uit een plastic bak met daarop tralies.
Indien er een tweede verdieping aanwezig is, mag het plateau niet uit tralies bestaan, maar het liefste van kunststof.

Voordelen
Er zijn redelijk goedkope traliekooien te koop en vaak zijn ze ook voorzien van leuke extra’s (looprad, huisje etc.).
Goede ventilatie.
Nadelen
Bij een lage onderbak kan er al snel bodembedekking e.d. door de hamster uit de kooi gegooid worden.

BuizenkooiBuizenkooi

De kooien zitten door middel van complexe gangenstelsels aan elkaar vast of hebben één of twee buizen waar de hamster doorheen kan rennen.

 

Voordelen
Mooi is dat je deze constant kan uitbreiden en het is een leuk gezicht om je hamster er doorheen te zien wurmen. Ook bij deze kooien is je hamster
(redelijk) goed afgeschermd voor andere (huis)dieren.
Nadelen
Slechte ventilatie en moeilijk schoon te maken. De uitbreiding is best duur en de hamster heeft meer kans om uit te breken. Schuwe diertjes kunnen zich makkelijk verstoppen en zijn moeilijk te bereiken. Als je een donkere kleur uitkiest is je hamster moeilijk te zien in dit type kooi. Ze plassen ook vaak in de buizen waardoor je ze vaak moet schoonmaken.

Duna (dichte kooi)
Duna

 

Een Duna is een relatief lage bak met een metalen rooster op de bovenkant.

Voordelen
De voordelen zijn: dat er minder kans is op tocht.
Ook biedt het goede bescherming tegen andere huisdieren. En er ligt nooit zaagsel of hooi naast de kooi. Ze zijn makkelijk schoon te maken en vaak ook ruim waardoor je er veel speeltjes in kwijt kunt.
Je kunt je hamster redelijk goed bewonderen in dit type kooi.
Nadelen
Slechte ventilatie; hierdoor moet deze regelmatig schoon gemaakt worden om te voorkomen dat ze naar urine gaan stinken en dat eventuele bacteriën zich gaan ontwikkelen.
Er zijn geen tralies aanwezig zodat je geen extra dingen kunt ophangen (drinkflesje, liksteentje etc.) De Duna is niet krasvast waardoor de bovenkant na een tijdje aardig beschadigd kan zijn.

Duna met buizenduna met buizen

Deze leuke combi is heel geschikt voor hamsters. Het zijn leuke verblijven die veel speelmogelijkheden voor de hamsters bieden.

Voordelen
Dankzij het plastic komt er weinig tot geen troep naast de kooi te liggen. De buizen zorgen voor extra speel plezier.
Nadelen
Je hamster kan zijn behoefte gaan doen in de buizen waardoor je deze vaker moet schoonmaken.

Duna met traliesduna fun

De gecombineerde kooi combineert de drie beste onderdelen met elkaar. Zo heeft deze kooi een tralie gedeelte, een duna plastic gedeelte en buizen.

Voordelen
Dankzij de tralies ventileert het goed en kun je makkelijk flesjes en dergelijke in de kooi hangen. Dankzij het duna plastic komt er weinig tot geen troep naast de kooi te liggen. De buizen zorgen voor extra speelplezier.
Nadelen
Er kan wat troep gemorst worden bij het traliegedeelte. Je hamster kan zijn behoefte gaan doen in de buizen waardoor je deze vaker moet schoonmaken.
Deze kooien kunnen vrij prijzig zijn.

Terrarium/aquariumaquarium

Een glazen bak die aan de bovenkant open is (aquarium) of aan de voorkant schuifdeurtjes heeft (terrarium).

Voordelen
Makkelijk schoon te maken met een schepje bijv. Ook kun je, je hamster goed bewonderen in zo’n glazen bak.
Tevens is er geen sprake van tocht en ze zijn in grote tot zeer grote
maten verkrijgbaar.
Dit verblijf is zeer geschikt voor de rusjes omdat ze nauwelijks klimmen en gebruiken de tralies dus niet (vaak).Door de dichte zijkanten wordt er niets gemorst om het verblijf heen.
Nadelen
De ventilatie van een aquarium/terrarium is minder dan bij bijvoorbeeld een traliekooi. Ook is de bovenkant open, wat de kans op uitbreken groter maakt en ook gevaarlijk kan zijn bij andere huisdieren zoals katten. Soms is het afdekken een goede optie.

Curver boxCurverbox

Een curverbox is letterlijk een plastic bak.
Je zou in eerste instantie bij een curverbox niet aan een hamsterverblijf denken, maar veel mensen gebruiken het wel voor dit doeleinde.

Voordelen
Tochtvrij verblijf, je kunt je hamster makkelijk eruit halen en door de dichte zijkanten wordt er geen bodembedekking gemorst.
Een curverbox is redelijk goedkoop in de aanschaf, deze is ook makkelijker te verschonen dan een aquarium/terrarium vanwege het lichte gewicht.
Nadelen
Net als bij het terrarium/aquarium heeft ook deze bak een mindere ventilatie vergeleken met de traliekooi.
Do bovenkant is open, dus in sommige gevallen is het handig om deze af te dichten (i.v.m. andere huisdieren).

HamsterkastHamsterkast

Dit is een handige oplossing voor als je wilt fokken met hamsters of meerdere hamsters hebt en daarbij ruimte wilt besparen.

Voordelen
Ruimte besparing.
Dit is een ideale oplossing voor als je meerdere hamstertjes of koppeltjes hebt en iets minder ruimte.
Je hebt alle verblijven bij elkaar en in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde verblijven, waardoor het geheel een prettige en overzichtelijk is.
Nadelen
Het ligt er maar net aan hoe je het inricht en hoe groot je het maakt, ook is het van belang om te kijken naar welke verblijven je gaat gebruiken, traliekooi, aquariums etc. In de regel zullen de middelste verblijven makkelijker te verschonen zijn dan de bovenste (niet bij kunnen) of onderste (bukken). De kast moet wel heel stabiel zijn zodat deze niet kan omvallen of gaat wiebelen.

 

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.