Alles over Hamsters

Verzorging

wassende hamsterDe verzorging van een hamster is zeer eenvoudig. De dagelijkse verzorging beperkt zich tot het voeren, de verversing van het drinkwater, de controle op de voerresten en het spelen of los laten rondlopen. Hamsters vinden het geweldig als ze er ’s avonds even uit mogen. Je moet wel goed uitkijken dat ze nergens vanaf vallen.

Het verblijf moet je minstens een keer per twee weken helemaal schoonmaken. Als het een kleine kooi is, moet je dit iets vaker doen. De ‘toilethoek’ moet wat vaker schoongemaakt worden, ongeveer een keer per twee of drie dagen. Er zijn ook speciale bakjes voor de toilethoek te verkrijgen in de dierenwinkel. hamsterwcJe hamster zal zijn behoefte dan daar in doen. Helaas zijn niet alle hamsters even zindelijk; ze kiezen hun toiletplekje al snel uit en het hoeft niet altijd de plek te zijn die jij voor ze hebt voorbereid. Veel hamsters doen hun behoefte net zo graag in hun loopradje of huisje.

 

Tandjes en nageltjes

knaaghoutHet is ook verstandig om maandelijks even de tandjes en nageltjes te bekijken. Hamsters moeten hun nagels en tanden kunnen slijten. Voor de tandjes is het vrij eenvoudig, je kunt hiervoor speciaal voer aanschaffen of een knaagsteentje in het kooitje leggen. Laat het knaagsteentje niet langer dan 1 à 2 dagen in het verblijf liggen. Het is niet altijd gezond voor het diertje als hij te veel van de stoffen die in het steentje zijn verwerkt binnen krijgt (o.a. zout). Vaak is het knagen aan tralies of andere voorwerpen in de kooi een seintje dat je hamster behoefte heeft aan iets waar hij zijn tandjes aan kan slijten.

Wat de nageltjes betreft, deze slijten vaak doordat het diertje over ruwe nagelschaartje-hamsterondergronden/voorwerpen loopt/klimt. Het kan zijn dat jouw hamster hier geen of te weinig mogelijkheden voor heeft en daardoor te lange nageltjes krijgt. Wat je dan kunt doen is het volgende: Leg een stuk stoeptegel in de kooi. Het diertje zal er een paar keer overheen lopen en daarbij zijn nageltjes slijten.

Je hoeft de tegel niet altijd in het kooitje te laten, alleen als je merkt dat het nodig is. Maar let er wel op dat je hamster er niet aan   gaat knagen; dit kan slecht voor zijn tandjes zijn. Je kunt ook speciale hamsterspeeltjes zoals klimtorens in het verblijf zetten. Dit geeft veel variatie en plezier en daarnaast is het nog goed voor de nageltjes. Veel hamsterspeeltjes zijn tevens heel geschikt om aan te knagen.

tegel hamsters

Vachtverzorging

De meeste hamsters vinden het heel fijn om eens in de paar dagen een lekker chinchilla zandbad te nemen. Door zo’n zandbad kan je hamster zijn vacht mooi, zacht en schoon houden. Hij zal het in de meeste gevallen heerlijk vinden om in het zand te rollebollen.

zandbadjeZand heeft een schurende en reinigende werking, dit houdt de vacht mooi en schoon. Daarnaast werkt het zand verkoelend, wat fijn is tijdens warmere dagen.

Gebruik echter geen schelpenzand voor het zandbakje. Schelpenzand is te scherp voor zowel de huid als de vacht. Gewone aarde/zand uit de tuin is ook af te raden, je weet immers nooit wat er in heeft gezeten of in zit (mest, luisjes, mijten en/of ander parasietjes en ongedierte).chinchillazand

Er zijn speciale zandbakjes in de winkel verkrijgbaar waar je het zand in kan doen maar je kunt  ook zelf iets in elkaar knutselen en het zand bijvoorbeeld in een (halve) kokosnoot doen. Net als de wc hoek zal de ene hamster het zandbakje alleen als zandbad gebruiken om lekker in te badderen terwijl de andere hamster er zijn toilet van maakt en al zijn behoeftes in doet. Het kan ook zijn dat je hamster het zandbadje gebruikt als zowel toilet en badje. Mocht het zo zijn dat je hamster zijn plasjes er ook in doet, dan is dat op zich geen ramp. Je zult het zandbadje alleen iets vaker moeten verschonen.

Een nadeel van een zandbad kan zijn dat je hamster zand in zijn oog krijgt. Mocht dit gebeuren, wrijf er dan niet in maar spoel het oogje om met (gekookt en afgekoeld) water en laat het rustig genezen. Het oogje kan rood en (half)dicht zijn. Als je het niet vertrouwt, ga dan even langs de dierenarts.

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.