Alles over Hamsters

Voeding

Hamsteren

In de natuurlijke leefomgeving van onze hamsters is maar gedurende korte tijd veel voedsel aanwezig, namelijk in de lente en de zomer. De rest van het jaar (herfst en winter) is er veel minder voedsel te vinden. Dit is dan ook de reden dat de hamster voor die schaarse periodes een voorraad moet aanleggen.

In zijn wangzakken kan hij grote hoeveelheden voedsel vervoeren, wat hij dan weer opslaat in onderaardse kamers. De hamster heeft in zijn ondergrondse woonplaats veel verschillende kamers waarvan één, de belangrijkste, de voorraadkamer is. In de voorraadkamer wordt het overdag gevonden voedsel opgeslagen, vooral de herfst en winterperiode. Dit wordt ook wel hamsteren genoemd en dit gedrag zien we ook weer terug in onze huiskamers. Als je je hamster te eten geeft, zal hij snel een grote hoeveelheid in zijn wangzakken opslaan en dit naar zijn huisje brengen om het daar te verstoppen. Hij eet het eten op een later tijdstip vaak pas op.

Samenstelling van het voerRussische Dwerghamster eten

Het is belangrijk dat het voedsel wat je je hamster geeft is afgestemd op de behoefte van het diertje en hoe hamsters in het wild leven.  Het dieet van een dwerghamster dient globaal te bestaan uit:

58% koolhydraten
17,5% eiwitten
8,5% ruwe vezels
2,5% vet en
0,4% kalk

Het beste tijdstip om je hamster te voeren is ’s avonds, omdat hij dan goed wakker is en in de natuur is hij dan normaal gesproken ook op zoek naar eten. Je mag ook gewoon een bakje vullen met voer en deze altijd gevuld met eten in het verblijf laten staan. Deze methode van voeden wordt ook wel add lib genoemd en houdt in dat het dier te allen tijde toegang heeft tot voedsel. Bij veel huisdieren is deze manier niet altijd aan te raden omdat de dieren dan makkelijk overgewicht kunnen krijgen maar bij hamsters is dit geen probleem. Je zult tijdens het bijvullen van het voerbakje wel rekening moeten houden met de voorraadkamer van je hamster; deze zal hij namelijk blijven aanvullen.

Hamsters zijn eigenlijk alleseters. Ze eten groenvoer, maar zeker ook vlees waar ze hun eiwitten uit halen. Het basisvoedsel van hamsters bestaat grotendeels uit granen en zaden die niet te veel vet bevatten. Deze dienen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Fruit en groenten zorgen voor extra vocht en vitaminen.

Hamsters zijn omnivoren en eten dus ook vlees. Je kunt je hamster af en toe wat hondenbrokjes of meelwormen  geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden. Let daarom ook bij het kiezen van het hamstervoer op het eiwitgehalte. Als het eiwitgehalte tussen de 15% en 20% zit, is het goed; meer richting de 20% is ideaal.

Hoeveel voeding heeft een hamster per dag nodig?

De dagelijkse behoefte aan droogvoer is ongeveer 15-20 gram per hamster en de behoefte aan water is ongeveer 4 ml per dag. Dit hangt wel een beetje af van de eetlust, zijn activiteit en lichaamsbouw. De ene hamster zal dus meer eten/drinken dan de andere.

Let er wel op dat hamsters veel hamsteren, als je zijn  etensbakje blijft bijvullen, heb je kans dat je straks veel voer terugvindt in zijn verblijf. Controleer daarom om de paar dagen zijn huisje en voorraadkamertje.  Zo zie je ook hoeveel voorraad hij nog heeft. Eventueel groenvoer dat verstopt  is in zijn voorraadkamertje moet je even verwijderen om schimmel te voorkomen.

Als er genoeg voer ligt dat goed eetbaar is, dan kun je best een dagje overslaan met voeren. Je moet hem wel elke dag vers water geven. Als je het moeilijk vindt om in te schatten hoeveel je hamster nodig heeft kun je hem ook een voersoort  geven met een alles in één brok. Lees meer over de verschillende soorten droogvoer op ons forum.

soorten droogvoer

Extra’s

Je hamster vindt het altijd lekker om wat extra’s te krijgen. Je moet er dan wel goed op letten wat je hamster wel en niet mag eten. Hieronder staat een lijst. Mocht je je hamster iets willen geven wat er niet op staat, kun je op het forum informeren of het wel of niet mag.

Dit mag je hamster niet eten:

Asperges Hamburger
Appelmoes Olijf
Augurk Paardensnoep/paardenbrokken
Avocado Pepernoten
Bladerdeeg Popcorn
Bieslook Prei
Champignons Rauwe kip
Ham Rijstwafel
Honing Ui
Kaneel Varkensvlees
Knaagstenen van kalk of zout Vruchtensap
Knakworst Zuurkool
Kool

Dit mag je hamster wel eten:

Aalbessen Maïs
Aardappel (gekookt) Mandarijn
Aardbeien Mango
Abrikoos Meelwormen
Amandel (ongezouten) Melbatoast
Ananas Meloen
Andijvie Moriowormen
Appel Muesli
Aubergine Nectarine
Banaan Papaya
Beschuit Paprika
Basilicum Passievrucht
Beukennootjes Peccannoten
Bindsla Peer
Bladeren van paardenbloem Peterselie
Blauwe bessen Peultjes (gekookt)
Bleekselderij Perzik
Bloemkool Pinda’s
Boerenkool Pijnboompitten
Bosbessen Pompoen
Bramen Pompoenpitten
Brandnetel Pruim
Broccoli Radijs
Brood Rijst (gekookt)
Cashewnoten (ongezouten) Rozenbottel
Courgette Rozijnen
Dadels Rucola-sla
Doperwt Sinaasappel
Doppinda’s Sesamzaad
Druiven Soepstengel
Ei Sperziebonen/snijbonen (gekookt)
Framboos Spinazie
Garnalen (gekookt) Studentenhaver (ongezouten)
Gedroogd brood Tahoe
Gedroogd fruit Taugé
Gekookte kip (ook gegrilde kip zonder vel) Tarwezemelen
Hazelnoten Tomaat (alleen de rode delen)
Hondenbrokjes Tofu
IJsbergsla Trosgierst
Insectenpasta Tuinkers
Kattenbrokjes en kattenvlees uit blik/zakje Veldsla
Kastanje (tam) Vijg
Kersen Vogelzaad
Kiwi Walnoten
Klaver Wasmotlarven
Kokosnoot Watermeloen
Komkommer Witlof
Kropsla Wortel
Madeliefjes Zonnebloempitten en kiemplantjes

Bewaren

Doe mee aan onze hamster forum wedstrijden en win super leuke prijzen! Veel plezier!

Ben jij een verantwoorde & betrouwbare hamsterfokker en houdt je een transparante website bij?

DRD Hamsters is ook te vinden op diverse social media. Breng ons daar ook eens een bezoekje.